Violet Chip-teknik


Tänk dig energisnål belysning som påminner om naturligt ljus och kan anpassas (varmt eller kallt) till sin omgivning   Det är just detta Mitsubishi Chemical Corporations (MCC) Violet Chip-teknik kan göra. MCC kan skapa den här typen av belysning genom att utveckla de material som krävs för att tillverka ett Violet Chip LED-paket. Paketet innehåller bl.a. halvledarsubstratet, det högeffektiva violetta LED-chipet (som avger ljuset), inkapslingsmaterialet som omger och skyddar chipet och fosformaterialet som exciteras av det violetta ljuset för att skapa vitt ljus.

Solljus består av alla synliga våglängder:  blått, grönt, gult, rött.  För att skapa naturligt ljus med lysdioder måste därför det ljus som avges ha ett brett, jämnt spektrum av dessa våglängder. Vanligt "övervitt" ljus från lysdioder använder blå excitering och gul fosfor. Men de LED-lamporna har separata blå och gula/gröna värden och är väldigt svaga i de röda våglängderna. Detta kan göra att föremål, som t.ex. ett rött äpple ser trist ut, nästan brunt, när man lyser på det med sådant ljus.

Lysdioder som skapats med MCC:s Violet Chip-teknik avger ett spektrum som är betydligt mer likt solljusets. Därför blir ljuskvaliteten mycket hög och färgerna äkta. Färgåtergivningstalet är över 90 och R9-komponenten (röd) över 85 vilket gör att röda färger blir verklighetstrogna och levande.

MCC har även utvecklat belysning som kan justeras med hjälp av Violet Chip-tekniken.  
Produktegenskaper:

  • - Möjlighet att justera färgtemperaturen från 2 700 K (varmvitt) till 6 500 K      
     (mycket kallt vitt)
  • - Bibehållen lumeneffekt i hela temperaturintervallet
  • - Bibehållet högt färgåtergivningstal i hela temperaturintervallet
  • - Fullt dimbar i hela temperaturintervallet

Justerbara produkter med högt färgåtergivningstal har många användningsområden, bl.a. på sjukhus, i butiker och på gym. Tänk dig att du kan använda samma lampor för att skapa ett kallt vitt ljus på dagen för att skapa en god arbetsbelysning och sedan dämpa belysning till ett varmt ljus på kvällen för en avkopplande miljö. Eller ändra belysningen i varuhusens omklädningsrum eller på sminkavdelningen för att se hur en viss sminkning ter sig på dagen respektive kvällen. Det är lätt att förstå hur färgjusterbar belysning växte fram ur MCHC:s KAITEKI (filosofi som främjar en bekväm, hälsosam och hållbar miljö).

Violet Chip-produkter kommer att finnas på marknaden från 2011.