Att säkra data när du är på språng är den största oron för många verksamheter.
Vad händer om en anställd tar med sig kunddata hem för att arbeta med de?
Mindre lagringsenheter som USB-minnen eller HDD:er kan enkelt förloras eller stjälas – globalt förloras mer än 2 miljoner varje år och studier har visat att mer än hälften av alla USB-minnen som förloras försöker användas.
Detta innebär att din organisation riskerar att inte följa GDPR.
Ett enkelt steg för att minska risken är att använda krypterade enheter.
Kryptering involverar att förvränga data på ett sätt så endast någon med den rätta koden kan läsa den.
GDPR har implementerats i hela Europa, vilket ger individer ett större dataskydd och fler rättigheter.
Det ger företag enklare och tydligare juridiska förutsättningar hur de ska driva sin verksamhet och personer har mer att säga till om vad företag kan göra med deras data.
Företag som inte följer reglerna får strängare böter. Organisationer kan bötfällas med upp till 4 % av den årliga globala omsättningen eller 20 miljoner euro.
Allt detta gör det viktigare än någonsin att se till att din viktiga och känsliga information skyddas ordentligt.
Virus: Genom att bifogas till filer och infektera andra filer kan de spridas okontrollerbart, skada systemets kärnfunktioner och radera eller korrumpera filer.
Rootkits: Dessa innehåller inte skadlig programvara – de är en maskeringsteknik som döljer malware, så de tar sig obemärkt förbi antivirusdetekterings- och avlägsningsprogram.
Spyware: De gömmer sig i bakgrunden och spionerar på användare, tar anteckningar på deras aktivitet online, inklusive lösenord, kreditkortsnummer, surfhistorik med mera.
Trojaner: De förklär sig som legitim programvara. Användare laddar ner dem för de tror att de är användbara programvaror, istället blir deras dator infekterad.
Maskar: Detta är ett självreplikerande program som avser att sprida skadlig kod. Med hjälp av nätverksgränssnitten kan de infektera hela nätverk, antingen lokalt eller över Internet. De använder sedan infekterade maskiner för att infektera andra.
Ransomware är en typ av skadlig kod som har förmågan att kryptera dina filer i tysthet innan personen bakom angreppet begär en lösenbetalning online i utbyte mot en dekrypteringsnyckel.
De kan installeras på systemen genom en skadlig e-postbilaga, en nedladdad programvara eller genom att du går till en skadlig sida eller klickar på en skadlig länk.
När ett system är infekterat arbetar ransomware i bakgrunden, ansluter till fjärrservrar för att kryptera enskilda filer, hela kategorier med filer eller kompletta drivenheter.
Regelbundna säkerhetskopieringar skyddar både mot oavsiktliga och skadliga dataförluster – allt från maskinvarufel och virus till mänskliga misstag eller stöld – de kan användas för att återställa de ursprungliga datafilerna.
Att välja det rätta förfarandet för media och säkerhetskopiering beror på flera element:
Utöver dina primära data bör du också ha minst två säkerhetskopieringar, vilket märkbart minskar risken för att data förloras. Dessa lösningar kan vara fysiska och/eller molnbaserade.
Det är bästa praxis att förvara kopior av dina data på minst två olika lagringstyper, som interna hårddiskar OCH flyttbara lagringsmedier (band, externa hårddiskar, USB-enheter, SD-kort, CD-skivor, DVD-skivor).
Det är självklart uppenbart att det är inte en bra idé att ha din externa lagringsenhet i samma rum som din produktionslagring. Vid brand, översvämning eller inbrott – förlorar du alla dina data.
För att vara helt skyddad behöver en användare eller en organisation ha data säkerhetskopierad och arkiverad offline.
Alla enheter som är anslutna till ett attackerat system eller nätverk är sårbara.
Om din säkerhetskopierade HDD är ansluten till din laptop när en del av ett ransomware är installerat kommer även den krypteras.
Att ha den viktigaste data arkiverad på optiska medier kan eliminera denna risk.